Nakoupili jsme krásná jablíčka... bohužel hodně kyselá... co s nimi? Já: Něco si upečeme? Děti: Jooooo!!! Já: Závin? Děti: Nééééé, ten máme pořáááád!!! Já: Kdybyste nepovídali... Tak co? Děti: Nevímeee!!! Já: Hmmm... Děti: Něcoo dobrýhooo!!! Já: A co? Děti: Nevímeee!!! Rozhovor pro kočku...
A pak jsem ho náhodou objevila v jednom časopise... neobyčejnější z obyčejných... vynikající a celkem rychlý... určitě ho všichni znáte, ale někdo možná ne a rád ho ochutná... jablečný páj...
Koláč má průměr cca 30 cm... příprava těsta trvá necelou půlhodinku... pečeme ho asi 40 minut.
Potřebujeme:
na těsto
- 50 dkg hladké mouky
- 25 dkg másla
- 15 dkg krupicového cukru
- 1 vejce
- 1 lžičku citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu (pokud nemáte k dispozici, vezměte ten běžně dostupný a řádně ho v co nejteplejší vodě vydrhněte kartáčkem na ruce)
- špetka soli
- mléko na potření
- 1 lžíce cukru na posypání
na náplň
- středně velká jablíčka (recept radí 8, nám stačilo 6-7)
- 10 dkg krupicového cukru
- 1 lžička mleté skořice nebo dva sáčky skořicového cukru
- citronová šťáva (množství viz samotný postup)
- 3 dkg másla
Postup:
Hladkou mouku prosejeme do mísy (zbavíme jí tak případných nečistot nebo hrudek a krásně jí provzdušníme). Přidáme změklou, na kostičky nakrájenou Heru, cukr, vejce, citronovou kůru a špetku soli. Rukama mírně promačkáme a pak vysypeme na vál nebo pracovní desku. Rukama řádně vypracujeme tužší těsto. Všechny přísady musíme pěkně propracovat, aby se těsto hezky spojilo.
Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme aspoň 30 minut odpočinout v lednici. Přísady se chuťově propojí. Máme-li možnost, necháme v lednici odpočívat klidně i déle.
Mezitím si pořádě omyjeme a oloupeme jablíčka. Slupky nevyhazujeme, pokud jsou pěkné (nepomačkané), dáme je do většího hrnku nebo vyšší misky, zalijeme vlažnou vodou, přikryjeme a uložíme do chladu. Voda ze slupek vyluhuje jablečnou šťávu a za pár hodin máme pro děti zdravé pití. Můžeme zakápnout citronovou šťávou. Pro sladkomily můžeme přidat lžičku medu. Naše děti to milují, hlavně v létě, a já taky...
Jablíčka zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Ve velké míse je promícháme se skořicí, cukrem a citronovou šťávou. Množství citronové šťávy závisí na vás - máte-li rádi výraznější chuť, dejte klidně šťávu i z celého citronu. Pro ty z nás, kdo máme raději jemnější chuť, stačí šťáva z půlky citronu. Ale pozor - jablíčka smícháme se skořicí, cukrem a citronovou šťávou až těsně před tím, než je budeme dávat na těsto a do trouby! Jinak by nám pustila šťávu a rozmáčela by se...
Odleželé těsto rozdělíme na třetiny. Dvě třetiny zabalíme do většího kusu potravinové fólie, na desce rozválíme přes fólii na kruhový plát a pomocí válečku přeneseme do kruhové koláčkové formy se zvlněným okrajem, kterou jsme si předem vymazali troškou Hery (já vymazávám prázdným obalem od Hery, vždycky tam zbyde trošku přesně na to vymazání...). Okraje přeložíme přes okraj. Zatím neodřezáváme přebytečné těsto, ještě ho budeme potřebovat.
Na těsto navršíme jablečnou náplň a rovnoměrně jí rozprostřeme po celé ploše koláče. 3 dkg studeného másla pokrájíme na malé kousky a rozložíme je na jablečnou náplň.
Zbývající těsto rozválíme stejným způsobem a pomocí válečku přeneseme na náplň. Okraje přehneme přes okraj. Vrchní a spodní díl těsta po obvodu koláče spojíme a přebytečné těsto odkrojíme. Můžeme s ním vyspravit případné nežádoucí otvory na vrchní části nebo k vytvoření nějaké ozdobného ornamentu (např. vyválet z těsta dlouhý váleček, ten stočit a položit ho kolem okraje)...
Špičkou nože prořízneme uprostřed koláče křížek, aby tudy mohla unikat pára během pečení. Potvrch potřeme mlékem a lehce posypeme cukrem. Koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě (cca 180-200°C) asi 40 minut. Samozřejmě s přihlédnutím ke zkušenostem s vaší troubou.
Tipy na pečení a vylepšení:
- Těsto můžeme nechat odležet v chladu klidně i přes noc - mouka se tak lépe spojí s ostatními přísadami.
- Plát těsta, kterým vykládáme formu, necháme přes okraj formy přesahovat cca 1 cm. Tímto okrajem pak spojíme těsto s vrchním plátem.
- Jablka ovlivňují celkovou chuť koláče. Nejlepší jsou šťavnatá nakyslá, např. odrůdy Lady Pink nebo Rubín. My jsme použili zřejmě nedozrálá Golden Delicious. Byla kyselá jak šťovík...
- Komu by se zdála náplň koláče příliš "chudá", může do jablíček přidat omyté rozinky, brusinky, případně sekané ořechy. Ale to už je tak trochu jiný koláč... klasický páj se bez nich obejde...
- Koláč pečeme tak dlouho, dokud není povrch zlatavý.
DOBROU CHUŤ!