15. dubna 2012

Nepečený cheesecake

Nebo také sýrový či tvarohový dort. Originální cheesecake se dělá ze sýru Philadelphia. Dá se koupit i u nás, ale je dost drahý. Velmi dobře ho nahradí česká Lučina, případně italské Mascarpone. Ale to bych nechala spíš pro Tiramisu. V žádném případě nepoužívejte nízkotučné mléčné výrobky. Dortu to neprospěje a navíc vám náplň neztuhne, ani kdybyste tam nasypali kolečko ztužovače.

Na náš nepečený cheesecake potřebujeme:
  • 1 krabička sušenek Esíčka (vyzkoušeli jsme spoustu máslových sušenek, ale Esíška se nám osvědčila nejlépe, protože jsou v nich namíchané máslové i čokoládové sušenky, takže nejsou ve výsledku tak sladké jako např. Bebe nebo Club)
  • 100g másla + něco málo na vymazání dortové formy (nenahrazujte ho Ramou, Florou a podobnými margarínovými zhůvěřilostmi, chutná to s nimi příšerně a navíc nejsou vhodné pro tepelnou úpravu)
  • 2 vaničky rodinného balení sýru Lučina (ty velké) - my jsme použili pouze jednu, tak máme dort nízký; příště budeme chytřejší, staroušku...
  • 1 bílý jogurt (nepoužívejte nízkotučné, jsou řídké a nejsou pro tyto dorty vůbec dobré; nejlepší je smetanový např. Choceňský, nebo Selský jogurt Hollandia či bílý jogurt Klasik od Olmy), kdo je velký fajnšmekr, může použít i kysanou smetanu
  • 250 ml smetany ke šlehání (ani zde se nevyplatí šetřit - čím tučnější šlehačka, tím lépe sýrová hmota dortu ztuhne)
  • citronová šťáva (její množství ponechávám na vás, podle toho, jak nakyslý dort chcete mít, ale vynechat jí úplně nedoporučuju, dort s ní získá příjemně osvěžující chuť)
  • moučkový cukr (množství opět ponechám na zvážení každé kuchařinky, oslaďte si, jak to máte rádi)
  • 1 balíček práškové želatiny nebo 2 plátky (ty necháme podle návodu na balíčku nejdříve nabobtnat ve vodě) - my jsme měli pouze červenou práškovou, proto máme dort růžový :-)
  • kulatá rozevírací forma
Sušenky nadrtíme v robotu nebo ručně válečkem či paličkou na maso na maličké kousky, ale ne úplně na prach. Kouskem másla vymažeme kulatou rozevírací formu (dno i strany) a zbytek másla rozpustíme. Nadrcené sušenky vysypeme do mísy, zalijeme rozpuštěným máslem a pořádně promícháme, aby se máslo vsáklo do všech sušenek.

Sušenky nasypeme do vymazané mísy a pomocí kvedlačky řádně přitlačíme, aby nám vzniklý kompaktní nedrobivý korpus. Můžeme mačkat i rukama, ale dbáme vždy na to, abychom korpusem přikryli i celý případný otvor na okrajích formy, kudy by případně mohla uniknout sýrová náplň (může se stát hlavně u starších forem jako je ta naše, které svým tvarem připomínají spíše skateovou dráhu).

V jiné míse dobře rozmícháme Lučinu s bílým jogurtem, citronovou šťávou a cukrem. Šlehačku ušleháme se špetkou soli a želatinou. Potom jí postupně opatrně vmícháme do lučinové směsi a nalijeme na sušenkový korpus. Uhladíme a dáme do ledničky ztuhnout minimálně na 3-4 hodiny, nejlépe přes noc.


Baštíme jen tak samotný nebo zdobíme čerstvým sezónním ovocem. Výborný je s jahodami a broskvemi. U nás se dort příliš neohřál, nepřežil ani dva dny...



DOBROU CHUŤ!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji moc za všechny vaše milé komentáře :o) jsem ráda, že jste se u mě zastavili... A pro anonymní komentující - podepisujte se prosím, případně na sebe vložte i odkaz (pokud se známe z FB nebo MMB), jinak nemám tuchu, kdo mi to vlastně tak pěkně píše :o)!