29. ledna 2013

VŮNĚ VPRAVDĚ CHLEBOVÁ

Určitě už se to k vám taky doneslo. Je toho plný papírový i virtuální tisk. Znovuobjevené kouzlo domácího chleba.


To kouzlo tkví v těžkém zjednodušení původního recepisu. Už se nehněte. Tedy, minimálně.

Jsem osoba zvědavá, až nepříjemně. Pátrala jsem po počátcích tohoto fenoménu. A ha, našla jsem.

A kdeže tato nehnětená varianta božího daru vznikla? No bodejť, za velkou louží. Mohlo mě to trknout. Totok mohli vynalézt jen leniví Emeričani. Prý v jedné pekárně na Manhattanu.

Znáte recept? Věřím, že ano. Kdo nezná, tu je:
  • 3 hrnky á 250 ml hladké či chlebové mouky (nebo půl na půl)
  • 1-2 lžičky sušeného droždí (méně pro toho, kdo nerad kouká skrz děrovaný chleba)
  • 1,5 lžičky či podle chuti drceného kmínu
  • 2 lžičky či podle chuti soli
  • 1,5 hrnku vlažné vody (haby nám to vzešlo)
  • jsme-li gurmáni, přidáme oblíbené bylinky, smaženou cibulku či domácí škvarečky (s těmi je to obzvlášť mňamka!)
  • litinový hrnec s poklicí, menší pekáček s poklicí, skleněná mísa z varného skla, pro změnu s poklicí, či jakýkoliv jiný kus nádobí s poklicí, který snese teplotu minimálně 230°C - stačí objem 2 l (méně ne, bo se vám to bude lepit na poklici nebo to rovnou zdrhne přímo do trouby)
Postupně naházíme do velké mísy (hodně velké - osobní zkušenost, ať jako my nekřičíte "Hrnečku, dost!") a promícháme rukou či, nechceme-li se sprasit, velkou vidličkou. Mě, ortodoxnímu lenochovi, velmi se osvědčila maxi vidlička z melaminu, určená do keramických pánví. Těsto se na ní téměř nelepí.

Takto celkem nevábně vypadá zadělané těsto

Mísu přikrýt potravinářskou fólií nebo mikrotenovým sáčkem a nechat při minimální teplotě 18-20°C kynout (droždímu to bohatě stačí; máte-li doma víc, neteskněte, i to droždí snese; máte-li míň jak 18°C - i to je možné - posaďte mísu s těstem na nádobu s teplou - ne horkou! - vodou; nedávejte ale kynout na topení či rozpálená kamna, to už droždí nerado, spaří se a bude po ftákách).

Hodně dlouho. Aspoň 10 hodin. Nejlépe však 12. Tudíž asi přes noc. Nebo si ráno přivstaňte a zadělejte před odchodem do práce. Ale k tomu mě ještě nikdo nepřemluvil a velmi pravděpodobně asi v životě ani nikdy nepřemluví.

Po dvou hodinách kynutí - celkem pěkně se těsto snaží, ne?

Přikrývat mísu s těstem látkovou utěrkou zásadně nedoporučuji. Bo při tak dlouhé době kynutí má těžkou tendenci na povrchu osychat. A to dost. Utěrku můžete přehodit jako pojistnou vrstvu přes folii.

Po 12 hodinách vyklopit na řádně pomoučený vál či pracovní desku, pomoučit z vrchu, těsto mírně roztáhnout do čtyř stran a přeložit: zprava do leva, zleva do prava, shora dolů a zdola nahoru. Kynoucí mísu řádně vysypat moukou a plesknout do ní těsto zpět či ponechat svému osudu jen tak na vále či desce, nechat přikryté potravinářskou fólií ještě 2 hodiny kynout. Nechce-li se nám, nutně nemusíme.

Pomoučené, na čtyřikrát přeložené těsto

30 minut před koncem kynutí zapnout troubu na 230°C a vrazit do ní ihned nahřát nádobí i s poklicí, ve kterém se bude chlebík péct. Nechat nahřívat celých 30 minut.

Nahřáté nádobí VELMI OPATRNĚ vyndat z trouby (bacha, fakt děsně pálí, kdo by to byl řek´?), odklopit, vplesknout do něj nakynuté těsto...

 Těsto vplesknuté do mísy z varného skla (simax, jenské...)
... přiklopit, vrazit zpět v troubu, nastavit budíček na 30 minut. Až zazvoní, odklopit chlebíček, nastavit budíček na dalších 15 minut.

Po 30 minutách pečení pod pokličkou

Až zazvoní, vypnout troubu, vyndat chlebíček, vyklopit na mřížku a nechat chladnout (nechali-li jste nádobíčko řádně nahřát, vyjede chlebíček jak namydlenej blesk. Doslova.).

Po dalších 15 minutách pečení bez pokličky
A potom poslouchat božský zvuk praskající kůrky na vychládajícím chlebu. Nejlepší symfonie na světě.


U nás vychladnout nestihne. Hladovci krájí ještě teplý, cpou se jak nezavření a v noci pak objíždí přilehlé zdravotní pohotovosti s kolikou. 

Zadělávám v pátek večer, peču v sobotu dopoledne. Neděli chlebík zpravidla již nepřežije.

Tak co, zkusíte? A kdo zkusil, jak chutná? Nějaké další zkušenosti, vylepšení, rady, tipy, doporučení? Sem s nimi!

DOBROU CHUŤKU!


84 komentářů:

  1. Jé, já jsem první? První, ale jen s hláškou, že mě recept a fotka hrozně nadchly a určitě zkusím. Jen nemám ani litinový, ani litinový kastro s poklicí, tak nevím, jestli by vyhovoval i smaltovaný? Moc díky za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkus, Dani, možná by šel i smaltovaný kastrol, pokud snese vyšší teplotu v troubě. Držím palec! Pa, L.

      Vymazat
  2. Krásný návod :-)
    Peču pravidelně chleba v domácí pekárně a poslední dobou ještě pravidleněji rohlíky a housky zadělané v pekárně a je to lahoda!!! :-)Pečivo už vůbec nekupuji.
    Bohužel pekárnička mě nějak zlobí. Budu jí muset rozbrat a podívat se jí na zoubek, mršce jedný.
    Takže do té doby asi budu hojně používat tvůj návod Leni, moc za něj tímto děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! My pekárnu nemáme, bo máme tak malou kuchyňku, že už by se nevlezla. Tak musíme všechno ručně :o) tak ať se chlebík daří i bez pekárny! L.

      Vymazat
    2. Tak těsto mi od včerejšího večera kyne v rohu na zemi :-), ale nevím nevím, z hrnce tedy neutíká a to jsem ho dala pro jistotu do největšího, co mám. Nakynulo, to ano, a ještě mu dám čas, ale i tak se modlím.
      Dala jsem do něj čerstvé droždí, s instatním se moc nekamarádím, tak nevím, jestli to není tím. No uvidíme, odpoledne dám vědět, jak to dopadlo :-)

      Vymazat
    3. Mě vždycky nakyne šíleně, snad na desetinásobek původního objemu :o) ale máme v bytě dost teplo, panelák, pod 20°C to nikdy nejde. Také nechávám kynout na teplém povrchu (dřevo), nevím, jakou máte podlahu, aby mu tam nebylo zima :o) držím palec, ať se to podaří!!! L.

      Vymazat
  3. Já peču asi 6let v domácí pekárně, ovšem tenhle chleba vypadá fakt luxusně ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, luxusně nejen vypadá, ale i chutná! Jelikož u nás pekárničky nět, tak si musíme vystačit s rukama a troubou :o) pa, L.

      Vymazat
  4. Pred týždňom som o tom recepte počula a vyzerá to lákavo, mať vlastný chlebík :) Každopádne, recept si odkladám a možno sa do toho raz pustím :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pusť se do něj, je opravdu jednoduché a hlavně moooc dobré! Pa, L.

      Vymazat
  5. no prenadherny chlieb! milujeme tie dierky, rozhodne skusim! takze janska misa moze? ci k svokre pre liatinak? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus, Marečko! Janská mísa maximálně vyhovuje! Držím palec, ať se podaří! Pa, L.

      Vymazat
  6. Leni, výborný chleba... taky jsem si prošla obdobím, kdy jsem ho zkoušela a vždy chutnal výborně. To byly mé chlebové začátky, postupně jsem se propracovala k chlebu klasickému - a taky nehnětu - hněte za mě pekárna, pak jenom vyhodím do ošatky a po nakynutí peču na plechu. Ještě můžu doporučit přidat do trouby plechový hrníček s vodou. Voda - postupně vzniklá pára dodá chlebu lepší kůrku. Jo a recept znám z blogu od Cuketky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :o) já to mám naopak, od poctivého, několikrát hněteného jsem se leností dostala k tomuto nehnětenému :o) a jelikož kvůli rozměrům kuchyňky u nás pekárničky nět, musíme si vystačit s rukama :o) pa, L.

      Vymazat
  7. No já sa picnem, domáci chlebík vyzerá luxusne. Ale ako sa poznám, hnida lenivá, neviem či by som sa s tým prplala tak dlho. Božinku veď to nemá konca, ale zase na druhej strane pri poslednej fotke som si skoro poslintala notebook :))) Takže neviem, možnááá někdy.

    P.S. Ty sa vždy hecneš do takých výkonov, nabudúce to bude čo? jednoduchoučký manuál, jak si uhňácať vlastní pícku:)))))

    Super, tlieskam, všetky palce hore (aj na nohách).
    Pá. Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Reni, nejen vyzerá, ale aj chutí luxusne :o) navíc, neprpláš se s ním tak dlouho ty, on si vystačí sám, zaděláno máš za pár minut. Pak už má babu těsto, aby vykynulo. A neboj, do pícky se fakt nevrhnu :o) ikdyž, kdo ví ;o)? Papa, L.

      Vymazat
  8. Leni, robíš nám poriadne chúťky...voňavý chlebík natretý s maslom a k tomu kakao... normálne mi škŕka v bruchu od hladu.
    Recept určite vyskúšam.
    S manželovej deky si nemala pľuzgiere na prstoch a svalovku na rukách? Ufff to musela byť fuška, ale je supernáááá.
    Pa Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Jani, u nás se ani nestihne namazat, natož si k němu uvařit kakao, jen si ho posolíme a dlabeme na stojáka v kuchyni :o) no, u té deky jsem málem mozoly i vypracované svalstvo měla :o) bylo to náročné, zvlášť ke konci! Fuška to fakt byla... pa, L.

      Vymazat
  9. ještě jsem ho nezkoušela, ten tvůj vypadá fakt božsky:-))) Kam se hrabe kupovaný:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Ajko, tak jdi do něj! Jsi šikovná kuchařka a pekařka, to zvládneš levou zadní ;o) pa, L.

      Vymazat
  10. Leni, tak to si ma vážne navnadila. Vyzerá úžasne. Hádžem si ho do zbierky receptov na vyskúšanie. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Andrejko, držím palec, ať se podaří, až se na něj jednou vrhneš ;o) pa, L.

      Vymazat
  11. Jééé Leničko utíkám pro sešit na recepty a moc děkuji!!!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, Miško, určitě ho zkus, budete nadšení! Pa, L.

      Vymazat
  12. Hm... vypadá moc lákavě :-) Hned bych si dala, i když se už blíží jedenáctá večer :-)) Recept ukládám a snad brzy tu dobrotu vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je vynikající, Ani, zkus ho! Pa, L.

      Vymazat
  13. tak to musím zkusit, dík za recept :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus, Jill, uvidíš, že to za tu práci stojí! Pa, L.

      Vymazat
  14. Tak to jsem ještě nečetla, musím vyzkoušet!!! Moc děkuji!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, Baru, určitě do něj jdi! Uvidíš, jak si pochutnáte! Pa, L.

      Vymazat
  15. Leni tak přesně tenhle chlebík peče moje mamka - přesto že má pekárnu :-) A prý je výýýborný!
    V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je výborný, Verčo, nedivím se mamce, že ho peče :o) u nás pekárny nět, tak musíme rúčo fúčo :o) papa, L.

      Vymazat
  16. Leni, chleba vypadá úžasně a voní až sem! Běžně peču v domácí pekárně, ale tento je určitě lepší. Díky za recept, musím vyzkoušet! A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je skvělý, Adri, vyzkoušej. My pekárničku nemáme, do naší mini pidi kuchyňky už by se nevzlezla, tak musíme ručně. Papa, L.

      Vymazat
  17. Leni, chleba vypadá úžasně, já s kynutým těstem kamarádka nejsem, takže na mě zbyde bohužel jen chleba s pekárny nebo kupovaný... ale hrozně jste mě pobavila tím popisem!!! Moc díky za rozveselení dne. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, Peťko, zkus ho, ikdyž nejsi s kynutým kamarád. Uvidíš, že gró práce je na těstu, ty ho jen mírně smícháš. A povede se, uvidíš! Držím palec! Pa, L.

      Vymazat
  18. Tak tento chleba Leni peču již několik měsíců a střídám chleba z pekárny..... Jen jsem si to ještě zjednodušila - nechávám kynout 8 hodin - těsto v pohodě nakynuté - nahřátou skleněnou oválnou mísu vyndám z trouby a rovnou těsto z mísy do ní vyškrábnu, nedávám do ní žádnou mouku, přiklopím a peču tak jak píšeš. Upečený chleba hned teplý vyndám na mřížku chladnout.Po vychladnutí balím do utěrky a teprve pak dám případně do ig.pytlíku. Když je pouze v utěrce tak trochu vysychá. Lepší chleba jsem nejedla a peču ho 3-4 v týdnu :-)..... Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, já už se s ním taky "pachtím" nějaký ten pátek a vyzkoušela jsem několik postupů v závěru a nakonec se mi nejvíc osvědčil ten s tím čtverým přeložením a dodatečným dvouhodinovým kynutím. Máš pravdu, že v utěrce se mu příliš nedaří, lepší je igelit. Lepší jsem zatím také ještě nejedla, pekla bych ho častěji, kdyby bylo více času. Krásný den! L.

      Vymazat
  19. Vynikající je, když se ihned po vyndání z trouby lehce potře sádlem (nahoře, na kůrce). Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super nápad, škvaříme si domácí sádlo, určitě vyzkouším! Díky za tip! L.

      Vymazat
  20. Leni, chleba určitě vyzkouším, děkuji za vyčerpávající návod, nešli mi nějakou dobu k Tobě vkládat komentáře, takže chválím i díla z předchozích příspěvků a hlavně tu veledeku, je úžasná, hezký den a hodně zdravíčka,
    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Marcelko, nemáš zač, vyzkoušej, uvidíš, jak si pochutnáte! S těmi komentáři nejsi sama, vícerolidí s tím mělo problém, já na jiných blozích taky, tak jsem změnila prohlížeč z Chrome na Firefoxu a už to jde bez problémů. Díky moc a papa! L.

      Vymazat
  21. Původně jsem pekla chleba v pekárně, teď tam nechám udělat a vykynout těsto a peču ho podle tohoto receptu v troubě a nedá se to porovnat. Je mnohem lepší. Peču ho v pekáčku z varného skla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky peču v pekáčku z varného skla s poklicí, u nás domácí pekárny nět, tak musím všechno ručně :o) krásný den! L.

      Vymazat
  22. Bomba!.-)Zkusím určitě!Leni moc zdravím:-)

    OdpovědětVymazat
  23. Leničko,tak tu vůni čerstvého doma upečeného chleba cítím až k nám...kdyby netrvalo to kynutí tak dlouho třeba bych i zkusila,ale kdo ví,třeba ho o nějakém víkendu vyzkouším...moc mě to láká...měj se krásně papa K.♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klárko, zadělej večer, ráno upeč a máš to! To dlouhé kynutí není nakonec tak strašné :o) měj se moc krásně! Pa, L.

      Vymazat
  24. Leni, chleba peču docela často, ať už z kupované směsi nebo vlastní výroby. Tenhle v repertoáru ještě nemám, ráda vyzkouším!
    Díky za recept, pa Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušej, Helenko, uvidíš, jak Tě překvapí! Papa, L.

      Vymazat
  25. Leni, to vypadá dobře, že bych ho vyzkoušela. Dám vědět jak to dopadlo. Pá Lea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušej, Lejko, a pak dej určitě vědět! Pa, L.

      Vymazat
  26. Jůůůůů Leni to je prima receptík ---tak ten určitě vyzkouším.Díky díky :o) Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jdi do něj, Marti, určitě si moc pochutnáte! Papa, L.

      Vymazat
  27. Odpovědi
    1. :o) Tak neváhej a zadělávej! Dobrou chuť ;o) Pa, L.

      Vymazat
  28. Leni, chleba vypadá úžasně, ráda bych ho vyzkoušela, dal by se použít klasický smaltovaný pekáč místo litinového hrnce (ten nemám)? A dává se chleba péct do spodní části trouby nebo do středu ? Moc děkuji Viola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Violko, já myslím, že dal, jde o toto, aby měl správnou velikost a poklici a snesl tu teplotu. Já pecu ve střední části trouby. Papa, L.

      Vymazat
  29. mňam domáci chlebík je vždy najlepší !!!

    OdpovědětVymazat
  30. Lení, vypadá báječně, opravdu mi děláš chuťku. Domácí je domácí, viď. Ahojky. L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, Leni, nad domácí není, dneska zase zadelavam :) papa, L.

      Vymazat
  31. Ahoj Leni. Tak ten vypadá mňamózně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Janko, a taky tak chutná! Pá, L.

      Vymazat
  32. Čovole, to vyzerá spledidně!!! Ta bohouská vůně slovanského chleba se line háž k nám na Hanácko:o))). Ten recept máme doma též (huž jak dlouho), takže výzva jak sviňa!!! O víkendu musím prubnót;-D. Čuky muky drahá moja a pečení 3x ZDAR!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hoj, čéče, a splendidně to taky chutná! Už mám v troubě novou várku :o) jdi do toho, držim palec! ZDAR ZDAR ZDAR a pas a pusu k tomu, L.

      Vymazat
  33. Tak už vím, co si u víkendu upeču za dobrotu! :)) Chleba, domácí, voňavý...to je nejvíc. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, Báro, tak ať se podaří! Hezký víkend, L.

      Vymazat
    2. Chléb je výborný, ale na toto množství mouky, dávám jen jednu lžíčku droždí, není potom tolik děravý, Jarka

      Vymazat
  34. Leni, chlebík vypadá parádně. Jen bohužel nemám nic, v čem bych ho mohla péct ... ale myslím, že už jen kvůli němu něco koupím.
    Krásný večer ... Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Věrko, můžeš zkusit jakýkoliv kastrůlek s pokličkou, který snese 230°C v troubě, bude stejně dobrý, jen kulatý :o) já jsem měla štěstí a podařilo se mi koupit mísu s poklicí z varného skla ve výprodeji v Tescu za necelých 150,- :o) držím palec, ať se Ti podaří něco podobného! Papa,L.

      Vymazat
    2. Ahoj Leni, tak hlásím, že dnes napečeno. A je naprosto famozní. Ani nestačil vychladnout a už jsem zakrojila. Pekla jsem za 2/š dávky a příště můžu klidně z celé, nádoba má ještě trochu vůli, takže se tam v pohodě vejde.
      Hezké odpoledne ... Věra

      Vymazat
  35. Leni, to je ozajstná paráda. Ja pečiem stále chlebík v piecke ale tento mi nedá nevyskúšať...teraz sa mi nechce utekať dole, ale zajtra určite :-) hneď ráno a večer upečiem. Ďakujem za yčerpavajúci receptík.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Mery, určitě chleba vyzkoušej, je vynikající! Papa, L.

      Vymazat
  36. Ahoj Leni, tak jsem si říkala, že bych chléb mohla také vyzkoušet a už musím volat Hrnečku dost, ráno mi těsto asi poteče oknem ven :-) Jsem na to zvědavá :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Marlenko, vyzkoušej :o) proto jsem psala "o hodně větší mísu", my jsme taky křičeli :o) pa, L.

      Vymazat
  37. Nuž tak čítam a žasnem ... aj ja by som taký chlebík, lenže nemám poriadnu trúbu, iba plynovú, a tá iba suší. Mám ale 3D power, myslíte, že to v tom pôjde. Poraďte, kto skúsil, ďakujem. Jano

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, klidně použij plynovou! Já v ní peču jedině a chleba je naprosto skvělý! Držím palec, ať se to podaří!!! L.

      Vymazat
  38. Clebik vypada opravdu bozsky. A tolik kladnych komentaru no to musim vyzkouset! :) Normalne zadelavam v pekarne a pecivo uz moc nekupujem to domaci je o moc lepsi! Snad se povede a bude vypadat taky tak nadherne jak ten tvuj. Dik za receptik! :)

    OdpovědětVymazat
  39. Ahoj, odkaz k Tobě jsem ašla u Světlušky, já taky musím skočit na všechno.
    Včera ve 22.30 jsem zadělala těsto, bylo to rychle a teď už je chleba hotový. Děkuji za supr recept, už nemusím o víkendech plakat že nemám nic k snídani a nikdo mi nedojde koupit. :-)) Máculka ( umaculky.blog.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :o) tak to je fajn, já už si nedovedu představit víkend bez šišky domácího :o) zadělávám v pátek ráno v 6.00 než jdu do práce. Pa, L.

      Vymazat
  40. Leni, tak som chytena :-) Chleba prave kysne, dala som dva hrnceky celozrnej a jeden hladkej muky a nahadzala som tam vlasske orechy, som zvedava a ked sa nepodari, tak Ti poslem reklamaciu :D Ak sa vydari, tak dalsi bude so tymi domacimi skvarkami, mam v chladnicke a pomaly zahadne miznu, ale na chleba este bude, huraaa... budeme do leta jak gule!

    OdpovědětVymazat
  41. tento recept se ke mně donesl jen v trochu upravené verzi s dobou kynutí 5 h. a pečením při 250 C a poklici neodělávám. zkusím i tuto variantu s 10-12 h. Dana

    OdpovědětVymazat
  42. Velice se mi líbí Váš blog, jsem moc ráda, že jsem ho objevila. Od dětsví umím háčkovat, ale jak to tak chodí, se třemi dětmi času moc nebylo. Teď už máme i maličkého vnoučka, tak u Vás ráda sbírám inspiraci. A mimochodem - tento chleba musím bezpodmínečně zkusit. Už jsem vyzkoušela několik receptů, ale nějak to pořád nebylo ono. Ještě jednou moc děkuji - pokračujte, máte super stránky. Lída.

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za všechny vaše milé komentáře :o) jsem ráda, že jste se u mě zastavili... A pro anonymní komentující - podepisujte se prosím, případně na sebe vložte i odkaz (pokud se známe z FB nebo MMB), jinak nemám tuchu, kdo mi to vlastně tak pěkně píše :o)!