Moje babička pocházela z velmi chudých poměrů. Vaření ve stylu Magdaleny Dobromily se nepraktikovalo ani ve svátek.
Do čehokoliv se muselo vrazit máslo, mouka či větší množství cukru a nebyl to chleba, čaj či melta, bylo sváteční.
Proto jím byl i tento koláč. Vejce měla babička od svých slepiček a broskve jim rostly v hojné míře na malé zahrádce.
Recept jsme s mamkou nedávno znovuobjevily v bábinčině kuchařském deníku, stařičkém ohmataném sešitku, který maminka zdědila a střeží jako oko v hlavě. A protože se letos broskví, aspoň u nás, urodilo opravdu neúrekom, je čas ho opět vyzkoušet.
Trošku jsme ho vylepšily o vanilkový cukr a prášek do pečiva (babička vanilkový cukr nedávala, bo vanilka byla těžký luxus už tehdy, a namísto prášku do pečiva dávala jedlou sodu).
SUROVINY:
Těsto
150 g cukru krupice
150 g másla
250 g polohrubé mouky
1 bal. vanilkového cukru
1 bal. prášku do pečiva
5 vajec
Drobenka
100 g hrubé mouky
100 g cukru (může být krupice nebo moučkový)
100 g másla
1 bal. vanilkového cukru
Náplň
cca 1 kg broskví
POSTUP
Troubu předehřejeme na cca 175°C.
TĚSTO: Celá vejce a oba cukry vyšleháme do pěny. Postupně přisypeme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a rozpuštěné máslo a důkladně promícháme.
Polopekáč nebo plech s vyššími okraji vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a vlijeme těsto.
NÁPLŇ: Broskve oloupeme. Pokud nám to nejde, namočíme broskve na pár minut do horké vody (ne vařící, to byste z toho taky mohli mít marmošku). Pak jdou nejen krásně loupat, ale i půlit a oddělovat od pecky. Nakrájíme na větší kostky a rovnoměrně poskládáme na těsto.
Připravíme drobenku a koláč jí posypeme.
Koláč pečeme v předehřáté troubě cca 30 minut.
U nás zmizí vždy do 24 hodin. Když už se hodně zadaří, tak do 36. Ale to je málokdy.
Nevím, jak u vás, ale mě těsto vždycky vyběhne i přes žmolenku :o). Ale nahoře se díky tomu udělá taková křupavá krustička a to je vám taková mňamka, že mi je srdečně fuk, že to "nevypadá".
PŘEJEM PŘÍJEMNÉ PEČENÍ A DOBROU CHUŤ!!!
Pa, L.
Super recept, hned ho zkusím, jenom udělám verzi se švestkama.... Díky za tvůj blog - včera jsem útulky dokončila druhé srdiíčko dle tvého posledního návodu... Vyfotím a pochlubím se..
OdpovědětVymazatBroskve miluji.Ma babi na slovensku take byla velmi chuda,ty zas stale delali pirohy a ja je diky ni a mamce tak miluji.Dekujem za podeleni se tak vzacneho stareho receptu,urcite si zapisu do sve kucharky a vyzkousim.
OdpovědětVymazatvypadá úžasně! jen se zakousnout! ;)
OdpovědětVymazatLeničko,recept si zapisuji a v nejbližší době budu muset vyzkoušet...měj se moc krásně papa K.♥
OdpovědětVymazatS chuťou by som sa zahryzla :-)
OdpovědětVymazatLeni, děkuju za receptík, určitě ho vyzkouším i u nás se letos broskvím dařilo ... ještě jeden strom čeká na zpracování .... takže tvůj koláček bude jasná volba ...pa, pa Marki
OdpovědětVymazatJeště zbylo???:-D
OdpovědětVymazatVypadá to skvěle, hned bych si dala ke kávičce............Mňammmmmm
OdpovědětVymazatAch, recept uložen. Nutno vyzkoušet co nejdříve!!! A pět vajíček?! To jsem ještě nikdy nedávala. Nedivím se, že je sváteční! :) Ale bude to luxusík :)
OdpovědětVymazatLeni, děkuji za recept a přeji krásnou neděli! :) Jola
Teda děláš mi chutě, fakt že jo.....
OdpovědětVymazatLení,osvědčené recepty jsou nej, viď ;-) a ani se nedivím, že mávnutím proutku zmizí. Vypadá báječně !!
OdpovědětVymazatJeště, že stíháš vyfotit.
Já dnes zkusila jablečnou Šarlotku - podobné Hrabětčiným řezům a nic moc spokojenost.
Ahoj Leni, za chvíli půjde do trouby ... jen co vyndám bábovku ( pro Vojtu, on nemá tyhle ovocné koláče rád, takže něco suchého ). Už se moc těším na odpolední kafčo na sluníčku a k němu kousek koláče.
OdpovědětVymazatHezký víkend ... Věra
Leničko, zrovna dneska jsem pročítala stařičký sešit po manželově babičce. Tam se najdou věci...
OdpovědětVymazatDěkuji, že ses podělila o rodinné stříbro, koláč vypadá úžasně.
Hezký večer, pa Helena
Suuuper koláčik :-) a keďže aj u nas je broskyň neúrekom tak ho skúsim.
OdpovědětVymazat