7. září 2013

Z BÁBINČINY KUCHYNĚ: SVÁTEČNÍ BROSKVOVÝ

Moje babička pocházela z velmi chudých poměrů. Vaření ve stylu Magdaleny Dobromily se nepraktikovalo ani ve svátek.

Do čehokoliv se muselo vrazit máslo, mouka či větší množství cukru a nebyl to chleba, čaj či melta, bylo sváteční.

Proto jím byl i tento koláč. Vejce měla babička od svých slepiček a broskve jim rostly v hojné míře na malé zahrádce.

Recept jsme s mamkou nedávno znovuobjevily v bábinčině kuchařském deníku, stařičkém ohmataném sešitku, který maminka zdědila a střeží jako oko v hlavě. A protože se letos broskví, aspoň u nás, urodilo opravdu neúrekom, je čas ho opět vyzkoušet.


Trošku jsme ho vylepšily o vanilkový cukr a prášek do pečiva (babička vanilkový cukr nedávala, bo vanilka byla těžký luxus už tehdy, a namísto prášku do pečiva dávala jedlou sodu).

SUROVINY:

Těsto
150 g cukru krupice
150 g  másla
250 g polohrubé mouky
1 bal. vanilkového cukru
1 bal. prášku do pečiva
5 vajec

Drobenka
100 g hrubé mouky
100 g cukru (může být krupice nebo moučkový)
100 g másla
1 bal. vanilkového cukru

Náplň
cca 1 kg broskví 

POSTUP

Troubu předehřejeme na cca 175°C.

TĚSTO: Celá vejce a oba cukry vyšleháme do pěny. Postupně přisypeme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a rozpuštěné máslo a důkladně promícháme.
Polopekáč nebo plech s vyššími okraji vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a vlijeme těsto.

NÁPLŇ: Broskve oloupeme. Pokud nám to nejde, namočíme broskve na pár minut do horké vody (ne vařící, to byste z toho taky mohli mít marmošku). Pak jdou nejen krásně loupat, ale i půlit a oddělovat od pecky. Nakrájíme na větší kostky a rovnoměrně poskládáme na těsto.

Připravíme drobenku a koláč jí posypeme.

Koláč pečeme v předehřáté troubě cca 30 minut.

U nás zmizí vždy do 24 hodin. Když už se hodně zadaří, tak do 36. Ale to je málokdy.

Nevím, jak u vás, ale mě těsto vždycky vyběhne i přes žmolenku :o). Ale nahoře se díky tomu udělá taková křupavá krustička a to je vám taková mňamka, že mi je srdečně fuk, že to "nevypadá".



PŘEJEM PŘÍJEMNÉ PEČENÍ A DOBROU CHUŤ!!!

Pa, L.

14 komentářů:

  1. Super recept, hned ho zkusím, jenom udělám verzi se švestkama.... Díky za tvůj blog - včera jsem útulky dokončila druhé srdiíčko dle tvého posledního návodu... Vyfotím a pochlubím se..

    OdpovědětVymazat
  2. Broskve miluji.Ma babi na slovensku take byla velmi chuda,ty zas stale delali pirohy a ja je diky ni a mamce tak miluji.Dekujem za podeleni se tak vzacneho stareho receptu,urcite si zapisu do sve kucharky a vyzkousim.

    OdpovědětVymazat
  3. vypadá úžasně! jen se zakousnout! ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Leničko,recept si zapisuji a v nejbližší době budu muset vyzkoušet...měj se moc krásně papa K.♥

    OdpovědětVymazat
  5. S chuťou by som sa zahryzla :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Leni, děkuju za receptík, určitě ho vyzkouším i u nás se letos broskvím dařilo ... ještě jeden strom čeká na zpracování .... takže tvůj koláček bude jasná volba ...pa, pa Marki

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to skvěle, hned bych si dala ke kávičce............Mňammmmmm

    OdpovědětVymazat
  8. Ach, recept uložen. Nutno vyzkoušet co nejdříve!!! A pět vajíček?! To jsem ještě nikdy nedávala. Nedivím se, že je sváteční! :) Ale bude to luxusík :)
    Leni, děkuji za recept a přeji krásnou neděli! :) Jola

    OdpovědětVymazat
  9. Teda děláš mi chutě, fakt že jo.....

    OdpovědětVymazat
  10. Lení,osvědčené recepty jsou nej, viď ;-) a ani se nedivím, že mávnutím proutku zmizí. Vypadá báječně !!
    Ještě, že stíháš vyfotit.
    Já dnes zkusila jablečnou Šarlotku - podobné Hrabětčiným řezům a nic moc spokojenost.

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Leni, za chvíli půjde do trouby ... jen co vyndám bábovku ( pro Vojtu, on nemá tyhle ovocné koláče rád, takže něco suchého ). Už se moc těším na odpolední kafčo na sluníčku a k němu kousek koláče.
    Hezký víkend ... Věra

    OdpovědětVymazat
  12. Leničko, zrovna dneska jsem pročítala stařičký sešit po manželově babičce. Tam se najdou věci...
    Děkuji, že ses podělila o rodinné stříbro, koláč vypadá úžasně.
    Hezký večer, pa Helena

    OdpovědětVymazat
  13. Suuuper koláčik :-) a keďže aj u nas je broskyň neúrekom tak ho skúsim.

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za všechny vaše milé komentáře :o) jsem ráda, že jste se u mě zastavili... A pro anonymní komentující - podepisujte se prosím, případně na sebe vložte i odkaz (pokud se známe z FB nebo MMB), jinak nemám tuchu, kdo mi to vlastně tak pěkně píše :o)!