22. března 2014

UVAŘÍME SI... KRKOVIČKU NA ČERNÉM PIVU

No je to dobrota obrovská. V různých obměnách jsem tento recept četla všude možně po internetu.

Ale zjistila jsem, že ten základní je nejlepší. Protože k němu stačí jen pět ingrediencí plus pepř a sůl:

  • vepřová krkovice bez kosti
  • anglická slanina na plátky
  • cibule
  • česnek
  • černé pivo
  • pepř, sůl
Poměr surovin doporučuji zvolit podle individuální chuti.

Krkovičku nakrájíme na plátky a jen opravdu velmi lehce naklepeme klouby prstů. Osolíme a opepříme z obou stran.

Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.

Pekáček nebo skleněnou mísu z varného skla vymažeme sádlem a skládáme: krkovička, česnek, cibule, slanina. Dvě vrstvy masa s příslušenstvím stačí, víc je moc špatně se to pak propéká. Pokud by to vypadalo, že vám vyjde víc vrstev, raději volte polopekáč nebo něco podobného.


Končíme anglickou slaninou, pěkně se opeče a bude křupavoučká!


A navrch poctivý půllitr dobrého černého piva. Jeho hladina by měla končit zároveň s poslední vrstvou masa, slanina být potopená nemusí. Měla jsem devět plátků masa a vyšlo to přesně akorát.


Přikrýt alobalem nebo pokličkou, hup s tím do trouby na 220 °C a poctivou hodinku nechat svému osudu. Nešmírovat, neodklápět, jen nasávat tu božskou vůni pečeného masa!


Po hoďce pivo zredukuje svůj objem o cca třetinu až polovinu a společně s výpekem z masa, cibule a česneku vyrobí naprosto dokonalý sůsek! Podávali jsme s bramborami a řeknu vám, brambory rozmačkané s tímto sosíkem byly naprosto božské! Kdyby to šlo vyrobit bez masa, bylo by to geniální.

Můžete zkusit i rýži, ale osobně si myslím, že prosté, s kmínem a solí vařené brambory jsou postačující, bo tak vynikne ta úžasná kombinace masa pečeného v pivu.

A jeden tip na závěr: maso nepřesolujte, solte tak, jako kdybyste chtěli jen obalovat a smažit jako řízek! Slanina dodá masu soli dost.

Tak co, nepovaluje se vám v lednici kousek masa na neděli, který už nevíte, jak připravit ;o) ?

Dobrou chuť!

Pa, L.



16 komentářů:

  1. A very interesting and nice blog.
    Greetings from Portugal

    Paulo Gonçalves
    http://viajaredescobrir.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Leničko,hmmm tak to musím někdy vyzkoušet...je to dobrý tip :) ...děkuji...měj se krásně a užij zbytek krásného víkendu...papa K.♥

    OdpovědětVymazat
  3. hned bych vyzkoušela, jen aktuálně nemám to černé pivo :( ale musí to být dobrota :)

    OdpovědětVymazat
  4. Leni, nemám k dispozícii takýto kúsok mäsa, ale hneď v pondelok kúpim a k tomu všetko potrebné a pečiem. Fakt už neviem ako zmeniť chuť a toto vyzerá výborne. Snáď sa tým našim mäsožravcom zavďačím. Andrea

    OdpovědětVymazat
  5. To jo, povaluje, ale to pivo nemám:-)))) Ale chutě mi děláš:-)))

    OdpovědětVymazat
  6. Leničko, díky moc určitě vyzkouším. Určitě nebude špatné mít pak to pivko i na stole :o) Pá Lea

    OdpovědětVymazat
  7. Úplně se sbíhají sliny!! Petra

    OdpovědětVymazat
  8. Leni, recept se líbí hlavně manželovi :o) Pro děti budu muset přihodit plátky něčeho libovějšího, krkovičku nemusí..., ale já si ráda dám.
    hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  9. Leni, ty mi ale děláš chutě ..... vypadá to úžasně .... a určitě i tak chutná ....pa, pa Marki

    OdpovědětVymazat
  10. Tedy Leni mnam mnam --- to musím vyzkoušet :o) Martina

    OdpovědětVymazat
  11. To vypadá hodně jedle, musím koupit černé pivko:-)

    OdpovědětVymazat
  12. zní to nebezpečně lákavě ! asi by stálo za to, to vyzkoušet ! ;)

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj Leni, hned bych si dala. Já budu mít dnes buchtičky s krémem (myslím, že tohle by bylo lepší). ;-)

    OdpovědětVymazat
  14. Leni,
    vypadá to skvěle!!!
    Dělám podobně buřtíky, ale tam se dává ještě kečup- masíko jsem ještě nezkoušela!!
    přeji krásný víkend!!!
    pa Jarka

    OdpovědětVymazat
  15. Dobrý den,

    Všimli jsme si, že máte spoustu chutných receptů na vašem blogu a chtěli bychom Vám představit naši novou webovou stránku http://www.vyhledejrecepty.cz/ kde si naši uživatelé mohou vybírat z více než 140 000 posbíraných receptů. Každým dnem narůstá návštevnoť strany.
    Na stránce jsme vytvořili také žebříček Tob blogů, kde najdete všechny přidané blogy a můžete přidat i ten Váš. My zkopírujeme všechny recepty a uživatelé je pak mohou nalézt pomocí našeho vyhledávače. Tím pádem se zvýší návštěvnost Vašeho blogu. Nemusíte se obávat, vše Vám nabízíme zcela zdarma.

    Vyhledejrecepty.cz má své sesterské webové stránky na celém světě. Budeme velmi rádi když se stanete součástí této velké rodiny.

    V případě že máte nějaké otázky obraťte se na nás.

    S pozdravem,
    Tunde
    info@vyhledejrecepty.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za všechny vaše milé komentáře :o) jsem ráda, že jste se u mě zastavili... A pro anonymní komentující - podepisujte se prosím, případně na sebe vložte i odkaz (pokud se známe z FB nebo MMB), jinak nemám tuchu, kdo mi to vlastně tak pěkně píše :o)!